Program dla szkół Mleko - Owoce - Warzywa - Szkoła nr 1 w Tucholi
Szkoła Podstawowa nr 1 w Tucholi im. ks. ppłk. J. Wryczy
  • Zdjęcie budynku Szkoły Podstawowej nr. 1 w Tucholi

Program dla szkół Mleko – Owoce – Warzywa

Szkoła przystąpiła do programu :”Program dla szkół”

W roku szkolnym 2017-2018 obejmuje on klasy I do V

od dnia 02.10. 2017 do 15.12.2017

Dzieci otrzymają :

Komponent owocowo-warzywny

Komponent mleczny

Zgoda dla ucznia-Program dla szkół 2017-2018

Produkty owocowo-warzywne
Minimalna liczba porcji
obejmujących dany produkt

I semestr

II semestr

jabłko (szt. o masie netto co najmniej 150 g)
12

12

gruszka ( szt. o masie netto co najmniej 150 g)
5

5

op. jedn. truskawek (o masie netto co najmniej 100 g)

2

op. jedn. śliwek (o masie netto co najmniej 150 g)
2

op. jedn. soku owocowego (o pojemności co najmniej 0,2 l)
1

1

op. jedn. marchwi (o masie netto co najmniej 90 g)
7

9

op. jedn. rzodkiewek (o masie netto co najmniej 90 g)
5

6

op. jedn. papryki słodkiej (o masie netto co najmniej 90 g)
2

op. jedn. pomidorów (o masie netto co najmniej 90 g i średnicy nie więcej niż 40 mm)
4

4

op. jedn. kalarepy (o masie netto co najmniej 90 g)
3

2

op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
(o pojemności co najmniej 0,2 l)
1

1

Produkty mleczne
Minimalna liczba porcji
obejmujących dany produkt

I semestr

II semestr

op. jedn. mleka białego (o pojemności co najmniej 0,25 l)
27

21

op. jedn. jogurtu naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g)
3

5

op. jedn. kefiru naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g)
4

6

op. jedn. sera twarogowego (o masie netto co najmniej 150 g)
3

5