Szkoła przystąpiła do programu :”Program dla szkół”
W roku szkolnym 2017-2018 obejmuje on klasy I do V
od dnia 02.10. 2017 do 15.12.2017
Dzieci otrzymają :
Komponent owocowo-warzywny
Komponent mleczny
Zgoda dla ucznia-Program dla szkół 2017-2018
Produkty owocowo-warzywne
Minimalna liczba porcji
obejmujących dany produkt
I semestr
II semestr
jabłko (szt. o masie netto co najmniej 150 g)
12
12
gruszka ( szt. o masie netto co najmniej 150 g)
5
5
op. jedn. truskawek (o masie netto co najmniej 100 g)
–
2
op. jedn. śliwek (o masie netto co najmniej 150 g)
2
–
op. jedn. soku owocowego (o pojemności co najmniej 0,2 l)
1
1
op. jedn. marchwi (o masie netto co najmniej 90 g)
7
9
op. jedn. rzodkiewek (o masie netto co najmniej 90 g)
5
6
op. jedn. papryki słodkiej (o masie netto co najmniej 90 g)
2
–
op. jedn. pomidorów (o masie netto co najmniej 90 g i średnicy nie więcej niż 40 mm)
4
4
op. jedn. kalarepy (o masie netto co najmniej 90 g)
3
2
op. jedn. soku warzywnego lub owocowo-warzywnego
(o pojemności co najmniej 0,2 l)
1
1
Produkty mleczne
Minimalna liczba porcji
obejmujących dany produkt
I semestr
II semestr
op. jedn. mleka białego (o pojemności co najmniej 0,25 l)
27
21
op. jedn. jogurtu naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g)
3
5
op. jedn. kefiru naturalnego (o masie netto co najmniej 150 g)
4
6
op. jedn. sera twarogowego (o masie netto co najmniej 150 g)
3
5